O NAMA

  • U novembru 1996. godine grupa entuzijsta odlucila je da pokrene jedno informativno glasilo (list) za bosanskohercegovacke progranike u Evropi, ali prvenstveno za Švedsku. Prvu materijalnu pomoc nam je pružio Distrikt BH udruženja u Göteborgu, koji je finansirao prvi broj od 200 primjeraka - 12 stranica. To su bili prvi koraci. Mjesec po mjesec. Broj po broj.
  • I uskoro, 100 brojeva BH Rijeci . Istog mjeseca (novembar 1996.) osniva se i Internacionalno udruženje “Kultur & Media”, koji je ujedno i izdavac listova: “Alcak” (izašlo 33 broja) i “Alcakov Mislilac” (10 ). Zatim 2004. godine list / Kultur Media / koji i danas izlazi, vec je izašlo 21 broj. Vec trecu godinu, svakoga cetvrtka od 18,00 do 19,30 sati, uspješno djeluje i redakcija Radio programa “Zmaj od Bosne” sa svojim do sada 115 emisija.
  • Zadaci koji su postavljeni pred “malim” Redakcijama listova i Radio programa uspješno su obavljeni. U proteklih deset godina informisali smo naše citaoce i slušaoce o svim relavatnim aktuelnostima, zbivanjima u Bosni i Hercegovini, Skandinaviji i šire. Pored izdavackih djelatnosti, Kultur & Media je za ovih deset godina organizaovala i nekoliko veoma zanimljivih kulturno-zabavnih manifestacija, tribina i susreta. U goste smo pozvali: Amora Mašovica, Mariju Warisinski, Enesa Kicevica, Mustafu Cicu Arnautovica, Narcisa Vucinu, dr. Klas Svenaeus, Abdulrahmana Malkic, KUD “Bosna” iz Boråsa, “Dukat” i “Behar”, “Škola harmonike” , Bosnia Express i druge. Kultur & Media je izdala i jednu zbirku pjesma od 19 bh. pjesnika pod nazivom “Raspolucene duše”. Cilj nam je bio da upravo Švedanima, prezentujemo našu kulturu, historiju, tradiciju, obižaje, bosanski jezik i dr. Trudili smo se da iz broja u broj, iz emisije u emisiju, budemo što kvalitetniji i bolji. Najbolji je dokaz mnogobrojna pisma koje nam šalju naši vjerni citaoci, prijatelji i saradnici.. Mnogima je poznato da Kultur&Media imala zaista mnogo poteškoca sa finansijama. Sredstava smo prikupljali od reklame, donacija i pretplate na listove. Ali to nije bilo dovoljno. Čak smo bili prinudeni da od naših prijatelja posudimo novac, da bi na vrijeme placali racune. Danas nemamo više dugova. Čak i clanovi redakcija su sami davali novcanu pomoc. Moramo istaci, da su clanovi redakcija za ovih deset godina, za svoj rad i angažovanje nisu dobili niti jedne švedske krune.
  • Od srca im hvala. Naravno, najveca zasluga zašto je opstalo udruženje i listovi, pripadaju, moja “mala malenkost” Aliji Kadriću - vašem uredniku.
  • Mi nastavljamo sa našim radom i idemo dalje u realizaciju što boljih, kvalitetnijih i interesantnijih naših izdanja i emisija. Pokušacemo da uspostavimo saradnju sa švedskim organizacijama iz polja kulture, obrazovanja i informasanja. Mi nastavljamo sa istinitim, pravovremenim i tacnim informisanjem naših vjernih čitalaca i slušalaca koji su nas do sada bodrili u našem radu. Zato preporučite nas i vašim prijateljima, našim udruženjima, u vašim školama i bibliotekama.
  • Mi postojimo zbog vas.

  • Vaš urednik Alija Kadrić